Nazilli Etnografya Müzesi
Nazilli İstasyon Meydanında gar karşısındaki eski Ankara Palas oteli olarak bilinen müze, 3 katlı yapısıyla Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Mülkiyeti Demirci Mehmet Efe'ye ait bir yapıdır, 1994-2007 dönemi Belediye Başkanı Esat ERGÜLER tarafından çalışmalarına başlanmış ve 2009-2019 dönemi Belediye Başkanı Haluk ALICIK'ın devam ettirdiği çalışmalarla bitirilmiştir.
Bir zamanlar "Anayurt Oteli " filminin çevrildiği mekân olarak bilinen, eski Ankara Palas Oteli'nde yönetmenliğini Ömer Kavur'un yapmış olduğu ve Anayurt Oteli olarak ta bilinen bina, bundan böyle yapılacak resmi açılış ile Nazilli Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye devam edecektir. Binanın tarihi yapı olarak tescilli olması nedeniyle yapılan, çok başarılı restorasyon sonucu, otantik ve orijinal ortamda sergilenen eşyalar ile bina bir bütünlük içinde görkemini yıllardır koruyor. Bodrum kat haricinde zemin ve 1. katta sergilenen tüm eşyalar, Nazilli halkının sandıklarından ve evlerinden derlenerek düzenlenmiştir.
Arka bahçesinde sergi ve kokteyl servis bölümü olarak yararlanabilecek Müze, Nazilli turizmine ve Nazilli’nin yerel tarihiyle kentin bir hafızası ve belleği olarak Kültür ve Turizme büyük katkıda bulunacaktır.
Kuvayı Milliye’nin önderlerinden, Yörük Ali Efe, Hacı Süleyman Hoca, Demirci Mehmet Efe, Arap Yüzbaşı Nuri Bey, babası dokuz kardeş olduğundan Dokuzun Mehmet Efe olarak bilinen kahramanların heykelleri, efelerin kullandığı eşyalar, silah ve gereçler, elbiseleri ile Nazilli Sümerbak fabrikasına ait köşede de, Atatürk fotoğraflarının sergilendiği köşede basma Fabrikasının ilk ürettiği basma ile son ürettiği basma kumaşlar bir arada sergilenmektedir.
Nazilli halkından bağışlarla toplanan mutfak ve ev gereçleri ile eski radyo ve telefonlarında yer aldığı müze oldukça güzel restore edilerek orijinal durumu korunmuş durumdadır.
**
Mastaura (Mastavra): Nazilli ilçesi yakınındadır. Eskiden para basılan ticaret merkezlerinden biriydi. Ören yerinde sur, tiyatro, su kemeri ve bazı yapı kalıntıları vardır.
**
Arpaz Kalesi ve Konağı:
Nazilli’ye bağlı Esenköy’de bulunan yapı grubu, bir Karya kenti olan Harpasa Kalesi’nin eteklerinde kurulmuştur. Bazı kaynaklarda buranın ismi Arpaz Kulesi olarak da geçmektedir. Akçay’a kadar uzanan ekili araziyi kapsamı içine alan büyük çiftlik işletmesinin sahibi, Arpaz Beyleri tarafından XIX. yüzyıl başlarında inşa ettirilmiştir. Ancak burada XVII. Ve XVIII. yüzyıllara ait, Osmanlı Dönemi kalıntıları ile de karşılaşılmıştır. Buna dayanılarak da kalenin daha erken bir dönemlerde yapılıp, sonradan yenilendiği de düşünülebilir. Burası bir bey konağı, güvenlik kulesi, ambar, ahırları ve müştemilatı ile bir şatoyu andırır. Kule, Arpazlı Hacı Hasan Bey’in, II. Mahmut zamanında Rodos’tan getirdiği ustalara yaptırmıştır.